RECEPT FRÅN IK

Varm kålrotssallad med chorizo

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 800 gram kålrot
  • smör till form och stekning
  • 0.5 teskedar torkad timjan
  • salt
  • 1 matsked sirap
  • 200 gram svartkål
  • 300 gram chorizokorv
  • Crème fraiche- och ingefärssås

  • 2 deciliter lätt crème fraiche
  • 1 tesked riven färsk ingefära finriven
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär kålroten i tärningar, 1 1/2 x 1 1/2 centimeter. Bred ut kålroten i en smord ugnsfast form. Klicka på smör, och strö över timjan och salt.

2

Rosta kålroten i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Ringla över sirap när det återstår 5 minuter.

3

Repa svartkålsbladen från stammen, stammen används inte. Dela bladen i fina bitar. Stek dem, lite i taget, i smör i en stekpanna. Kålen ska bli mjuk. Salta. Lägg kålen åt sidan allteftersom.

4

Skär korven i slantar och stek dem i stekpannan. Bred ut svartkålen på ett fat och strö på kålrot och chorizo.

5

Blanda lätt-crème fraiche, ingefära, salt och peppar till en sås. Servera den varma salladen med såsen.

6

Tips: I den här rätten är det godast att använda lätt-crème fraiche till såsen. Välj också en chorizo av bra kvalitet.


Kommentar:
Kålrot är gott ihop med lite sötma, i den här varma salladen används sirap. Tillsätt sirapen mot slutet, annars blir den bränd.

Recept