RECEPT FRÅN IK

Våfflor med smörkola och äpple

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
6 stycken

Du behöver

    Våffelsmet

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • en nypa salt
  • 3 dl vispgrädde
  • Smörkolasås

  • 180 g brunt farinsocker
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 dl crème fraîche
  • 100 g smör
  • flingsalt
  • Stekta äpplen

  • 3 st äpplen gröna syrliga t. ex granny smith
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • vaniljglass till servering

Gör så här

1

Våffelsmet Vispa samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i mjölsmeten. 

2

Kolasås  Koka upp farinsocker, grädde, crème fraiche och smör i en kastrull tills sockret löst sig. Låt sedan koka ihop till en sås i cirka 5 minu-ter. Smaka av med salt, det är sältan som gör såsen!

3

Stekta äpplen Skala, kärna ur och tär-na äpplena, stek dem i smör i stekpanna på medel-värme tills de blir mjuka men fortfarande har tugg. Strö över socker och kanel, stek ytterligare några minu-ter under omrörning tills sockret löst sig och puttrat ihop med vätskan från äpplena.

4

Grädda våfflorna i våffeljärn, låt vänta på galler och servera sedan med stekta äpplen, vaniljglass och kolasås.

5

Tips: All kolasås går nog inte åt, men den håller i kylskåp i en vecka och passar bra till exempelvis glass och kakor.


Recept