Våfflor med smörkola och äpple

Smörkolasåsen och det steka äpplena är en perfekt kombo som passar utmärkt på frasiga våfflor.

Tillagningstid: 50 minuter
6 stycken

Du behöver

Våffelsmet

3 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
en nypa salt
3 dl vispgrädde

Smörkolasås

180 g brunt farinsocker
0.5 dl grädde
0.5 dl crème fraîche
100 g smör
flingsalt

Stekta äpplen

3 st äpplen gröna syrliga t. ex granny smith
2 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
vaniljglass till servering

Gör så här

1

Våffelsmet Vispa samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i mjölsmeten. 

2

Kolasås  Koka upp farinsocker, grädde, crème fraiche och smör i en kastrull tills sockret löst sig. Låt sedan koka ihop till en sås i cirka 5 minu-ter. Smaka av med salt, det är sältan som gör såsen!

3

Stekta äpplen Skala, kärna ur och tär-na äpplena, stek dem i smör i stekpanna på medel-värme tills de blir mjuka men fortfarande har tugg. Strö över socker och kanel, stek ytterligare några minu-ter under omrörning tills sockret löst sig och puttrat ihop med vätskan från äpplena.

4

Grädda våfflorna i våffeljärn, låt vänta på galler och servera sedan med stekta äpplen, vaniljglass och kolasås.

5

Tips: All kolasås går nog inte åt, men den håller i kylskåp i en vecka och passar bra till exempelvis glass och kakor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top