Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner
Du behöver
- 800 g sidfläsk
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk kummin
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikakrydda
- 2 tsk flingsalt
- sås
- 1 st gul lök
- 1 st smör
- 3 msk majsena
- 1 dl vitt vin
- 1 st buljongtärning
- 1 dl grädde
Till servering
rostade rotfrukter
äppelbitar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Torka fläsket med hushållspapper. Dela det i två lika breda bitar. Rutskär svålen med en vass kniv. Mortla kryddor och salt. Vänd och massera in kryddorna runtom köttet.
2
Lägg köttet i en ugnsform med svålen nedåt. Sätt in mitt i ugnen i 45 minuter. Vänd köttet med svålen uppåt och baka i ugnen i ytterligare cirka 30 minuter tills köttet har en innertemperatur på 75–80 grader. Låt vila.
3
Sås Hacka löken och fräs några minuter med lite smör. Häll på majsena och vin och koka upp. Tillsätt
4
3 deciliter vatten och buljongtärning och låt puttra i 10 minuter. Sila av löken och häll tillbaka såsen.
5
Häll i grädden, koka upp och låt puttra några minuter. Smaka av med salt. Rör i en klick smör strax före serveringen.
6
Skiva köttet. Servera med rostade rotfrukter, gräddsås och äpplen.