Ugnslax med karibisk hetta

Du behöver 1.2 kg laxsida med skinn flingsalt Glaze 25 g smör 5 msk muscovadosocker 3 msk mörk rom 1 msk srirachasås 0.5 tsk malen...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg laxsida med skinn
  • flingsalt

Glaze

25 g smör
5 msk muscovadosocker
3 msk mörk rom
1 msk srirachasås
0.5 tsk malen ingefära
1 st lime vältvättad, det yttersta finrivna skalet
svartpeppar nymalen

Ugnsbakad sötpotatis

3 st sötpotatis stora
3 msk olivolja

Mango- och avokadosalsa

2 st mango
2 st avokado
1 st röd chili mild
0.5 kruka koriander
1 st schalottenlök liten
0.5 msk äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger

Till servering

färsk mynta
limeklyftor

Gör så här

1

Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med smulat flingsalt.

2

Smält smöret i en liten stekpanna. Rör i sockret. Blanda i rom. Ta pannan från värmen. Smaka av glazen med srirachasås och ingefära och låt svalna. Blanda i limeskal.

3

Värm ugnen till 200 grader. Bre hälften av glazen över laxen. Stek den i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills den är precis genomstekt. Pensla med mera glaze efter halva stektiden. Sätt gärna ugnen på grill de sista 3–5 minuter av tillagningstiden, så att laxen får extra fin färg, men passa noga så att den inte blir bränd. Ta ut laxen, peppra och låt vila cirka 15 minuter. Gör sötpotatisen under tiden.

4

Sötpotatis Höj ugnen till 225–250 grader. Skär sötpotatisen i skivor och lägg på en papprad plåt. Ringla över oljan. Toppa med flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen cirka 15 minuter, eller tills potatisen är klar.

5

Salsa Skala mangon och tärna fruktköttet. Dela, kärna ur och skala avokadon, tärna avokadoköttet. Kärna ur och strimla chilin. Skala och skiva löken tunt. Blanda mango, avokado, chili och lök i en skål. Smaka av med vinäger.

6

Servera laxen med sötpotatis, salsa, limeklyftor och mynta.

7

Tips Köp gärna en hel sida av en liten lax, regnbågslax eller en stjärtbit av en stor lax, som ju är tunnare än mittbiten.


Kommentar:
Den kryddiga laxen matchas väl med en fräsch mango- och avokadosalsa och ugnsrostad sötpotatis. Bäst blir salsan med mogna men inte alltför mjuka mangofrukter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top