RECEPT FRÅN IK

Ugnsbakade plommon

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 12-16 st plommon
  • 3-4 msk strösocker
  • Smul

  • 1 msk strösocker
  • 6-7 msk vetemjöl
  • 25 g smör kallt
  • 1 dl kokosflagor naturella, ej rostade
  • 1 dl mandelspån
  • Till servering

  • myntakvistar
  • vaniljglass

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Dela plommonen och ta bort kärnan. Blanda frukten med strösocker och fördela i portionsstora formar eller i en ugnssäker form. Baka plommonen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter, tillagningstiden beror på fruktens sort och hur mogna plommonen är.

3

Blanda strösocker och mjöl i en bunke. Lägg i smöret, skuret i små bitar och nyp ihop med mjölet till smulig massa. Tillsätt kokos och mandel och nyp ihop så att kokosflagor och mandelspån krossas lite. 

4

Fräs smulblandningen i en het stekpanna cirka 3 minuter. 

5

Fördela smulblandningen över de bakade plommonen. Garnera med myntakvistar och servera med vaniljglass.  

6

Tips: Får du inte tag i små naturella kokosflagor (ej rostade), kan du använda vanliga kokosflingor.


Kommentar:
Varför krångla till det när plommonen är så fina? Vi bakar dem i ugn och serverar med ett enkelt kokos- och mandelsmul.

Recept