Ugnsbakad spätta med räkfyllning och vitvinssås

Vitvinssåsen är ett underbart tillbehör till fisken och räkorna.

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g rödspätta filéer
  • 1 msk smör
  • 1 st schalottenlök
  • 400 g handskalade räkor
  • 100 g färskost av philadelphiatyp
  • 0,5 dl finhackade färska örter dill och gräslök
  • 1 tsk citronskal finrivet
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl vitt vin
  • salt & peppar

Vitvinssås

2 st schalottenlök
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
1 dl grädde
150 g smör rumsvarmt
salt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg spättafiléerna på en skärbräda med den vita sidan mot skärbrädan. Smörj en ugnssäker form med smör. Skala och finhacka schalottenlöken. Grovhacka räkorna, men spara några till garnering. Blanda lök och räkor med färskost, finhackade örter, citronskal och citronsaft. Smaksätt med lite salt och peppar.

2

Lägg en matsked fyllning i mitten av varje spättafilé. Rulla ihop och ställ med öppningen uppåt i formen. Häll över vinet och baka i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills fisken är genomkokt.

3

Fortsätt med att göra såsen. Skala och finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vin och vinäger. Koka samman utan lock tills 3 matskedar återstår. Häll i grädden och låt blandningen få ett uppkok. Klicka ner smöret skuret i mindre bitar, lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med lite salt.

4

Garnera fisken med några räkor och dillvippor. Servera med pressad potatis, sallad och såsen


Kommentar:
Till servering: pressad potatis, sallad med vinägrett eller haricots verts.

Tips:?Välj rödspätta som är MSC-, ASC eller Krav-märkt. som är det bästa gröna valet för miljön.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top