Ugnsbakad lax på grönsaksbädd

Du behöver 1 st fänkål 2 st röd paprika 1 st rödlök 2 st gul lök 3 msk olivolja 0.5 tsk flingsalt 4 st laxfilé...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st fänkål
  • 2 st röd paprika
  • 1 st rödlök
  • 2 st gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 4 st laxfilé à 150 g med skinn
  • 4 st citronskivor
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • paprikapulver
  • finhackade färska örter

Olivröra

150 g oliver svarta eller gröna kärnfria oliver i vatten
2 st sardeller
2 st pressade vitlöksklyftor
4 msk olivolja

Fetakräm

75 g fetaost
150 g ricotta
1 msk olivolja
flingsalt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skär fänkålen i skivor. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Ansa den färska löken och skär varje lök i fyra klyftor, låt det gröna på löken vara kvar.

2

Blanda grönsakerna med oljan i en papprad långpanna. Salta. Sätt pannan i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Ta sedan ut långpannan och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

3

Bryn laxen runtom i torr het stekpanna, cirka 5 minuter. Lägg laxbitarna på grönsaksbädden. Stek citronskivorna i oljan cirka 1/2 minut på varje sida, och lägg dem på laxbitarna. Smula flingsaltet över laxen. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen 5–10 minuter, eller tills laxen är precis genomstekt.

4

Olivröra Finhacka oliver och sardeller. Lägg hacket och pressad vitlök i en skål, blanda i olivoljan. 

5

Fetakräm Mosa fetaosten fint med en gaffel och blanda den med ricottan. Rör i oljan, smaka av med salt.

6

Garnera laxen med paprikapulver och färska örter, servera med olivröra och fetakräm.


Kommentar:
Laxen steks först och får sedan gå klart på grönsaksbädd i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top