RECEPT FRÅN IK

Tortillasallad med räkor

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

    Dressing

  • 1 st rödlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 0.5 st lime saften
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja
  • Sallad

  • 3 st tortillabröd stora
  • 4 msk rapsolja
  • 3 dl majskorn (280 g)
  • 400 g svarta bönor sköljda och avrunna
  • 1 st mango
  • 2 st avokador
  • 2 st salladslökar
  • 280 g skalade räkor
  • 1 kruka koriander

Gör så här

1

Börja med dressingen: Skala och strimla rödlöken och lägg den i en skål. Häll över vinäger, lime, socker och salt och låt stå medan du fixar salladen. Blanda i oljan innan serveringen och smaka av om det behövs ytterligare salt eller kanske lite mer lime.

2

Skär tortillabröden i strimlor eller små trekanter. Blanda dem med 3 msk rapsolja i en bunke, massera in försiktigt så att allt bröd får olja på sig. Stek bitarna gyllene och frasiga på medelvärme i omgångar. Salta lätt. 

3

Låt majskornen rinna av ordentligt om du använder burkmajs. Hetta upp den sista matskeden rapsolja i en panna och fräs majsen tills den får lite färg. Ta av från plattan och vänd ner de svarta bönorna. 

4

Skala mangon och skär av stora bitar av köttet. Grilla dem i en torr, het grill- eller stekpanna tills de får färg. Skär i stora bitar. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur köttet med en sked. Skär det i stora bitar. Skiva salladslöken. Blanda tortillabröd, majs, bönor, avokado, mango och salladslök på ett stort fat. Strö över räkor, skeda på löken och dressingen och toppa med plockad koriander.


Kommentar:
Frasig, nystekt tortilla blir en härlig bas i en räksallad med rostad majs, krämiga bönor och avokado. Att grilla eller steka mangon tillför en varm sötma i rätten.

Recept