Du behöver
- 900 g torskrygg med skinnet kvar
- olja
- 1 tsk flingsalt
Kryddblandning
1 st kruka koriander finhackad
1 st chilifrukt urkärnad och finhackad
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
2-3 krm chiliflakes
1 msk chilisås av ketchuptyp
1 msk flytande honung
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
0.5 krm svartpeppar
Tillbehör
300 g cocktailtomater gula eller röda
olivolja till stekning
1 msk strösocker
1 st citron saften
Till garnering och servering
1 msk olivolja
korianderblad
citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en oljad långpanna och krydda den runtom med smulat flingsalt. Bind upp fisken med steksnöre.
Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen till en slät massa. Bred kryddblandningen på fisken. Sätt fatet i mitten av ugnen i 15 minuter.
Dela tomaterna och fräs dem i oljan i en stekpanna cirka 10 minuter. Strö över sockret, ringla över citronsaften.
Ta ut fiskfatet och fördela tomaterna runtom fisken. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av fisken och baka den i nedre delen av ugnen till 56 graders innertemperatur, cirka 10 minuter. Tiden beror på hur tjock fisken är.
Ringla över olivoljan och toppa med korianderblad. Servera med citronklyftor.
Tips: Välj torskrygg som är MSC- eller Kravmärkt.
Prova att baka en bit torsk-rygg med skinnet kvar i ugn. Använd stektermometer så blir fisken perfekt tillagad.