RECEPT FRÅN IK

Torskrygg i ugn med cocktailtomater

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 900 gram torskrygg med skinnet kvar
  • olja
  • 1 tesked flingsalt
  • Kryddblandning

  • 1 styck kruka koriander finhackad
  • 1 styck chilifrukt urkärnad och finhackad
  • 2 stycken pressade vitlöksklyftor
  • 1 tesked paprikapulver
  • 2-3 kryddmått chiliflakes
  • 1 matsked chilisås av ketchuptyp
  • 1 matsked flytande honung
  • 1 matsked rödvinsvinäger
  • 3 matskedar olivolja
  • 0.5 kryddmått svartpeppar
  • Tillbehör

  • 300 gram cocktailtomater gula eller röda
  • olivolja till stekning
  • 1 matsked strösocker
  • 1 styck citron saften
  • Till garnering och servering

  • 1 matsked olivolja
  • korianderblad
  • citronklyftor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en oljad långpanna och krydda den runtom med smulat flingsalt. Bind upp fisken med steksnöre.

2

Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen till en slät massa. Bred kryddblandningen på fisken. Sätt fatet i mitten av ugnen i 15 minuter.

3

Dela tomaterna och fräs dem i oljan i en stekpanna cirka 10 minuter. Strö över sockret, ringla över citronsaften. 

4

Ta ut fiskfatet och fördela tomaterna runtom fisken. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av fisken och baka den i nedre delen av ugnen till 56 graders innertemperatur, cirka 10 minuter. Tiden beror på hur tjock fisken är. 

5

Ringla över olivoljan och toppa med korianderblad. Servera med citronklyftor.

6

Tips: Välj torskrygg  som är MSC- eller Kravmärkt.


Kommentar:
Prova att baka en bit torsk-rygg med skinnet kvar i ugn. Använd stektermometer så blir fisken perfekt tillagad.

Recept