Torsk med vitvinssås

Du behöver 4 bitar torskrygg à 150–200 gram 1 msk salt 2-3 st palsternackor 4-5 st svartkålsblad 2.5 msk kallpressad rapsolja salt och svartpeppar 0.5...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg à 150–200 gram
  • 1 msk salt
  • 2-3 st palsternackor
  • 4-5 st svartkålsblad
  • 2.5 msk kallpressad rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • 0.5 st citron finrivet skal och saft
  • 0.5 st purjolök det vita
  • 150 g varmrökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 0.5 kg kokt delikatesspotatis
  • 3 msk kapris

Vitvinssås

2 st schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 tsk maizena
2 dl grovriven parmesanost
2 msk smör
salt

Gör så här

1

Rimma torskbitarna genom att strö salt på bägge sidor och låt ligga framme i rumstemperatur i 20 minuter. Värm ugn-en till 150 grader.

2

Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Skär svartkålen i mindre bitar. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och stek palsternackorna på medelvärme tills de fått fin färg och mjuknat. Lägg upp på ett fat och krydda med salt och peppar. Riv över yttersta skalet från citronen. Pressa även över saften av citronen.

3

Lägg svartkålen i stekpannan och fräs med resten av oljan i någon minut tills den mjuknat något, krydda med lite salt och peppar. 

4

Snitta purjolöken längs med och skölj med kallt vatten, skär i skivor. Tärna fläsket. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs fläsket tills det börjar få färg. Tillsätt purjolök och potatis. Fräs tills alla grönsaker fått fin färg, tillsätt kapris och blanda. Ställ åt sidan.

5

Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg över i kastrull och tillsätt vinäger och vin. Koka samman tills 2 matskedar vätska återstår, häll i grädden och låt blandningen koka ner till hälften. Vispa i maizena och koka upp. Tillsätt hälften av den rivna parmesanosten och smöret. Vispa samman och smaka av med salt. Ställ åt sidan. 

6

Torka av fisken med hushållspapper. Smörj en ugnssäker form med smör och tillsätt 1 dl vatten. Lägg fisken i formen och baka i mitten av ugnen i 15–20 minuter till en innertemperatur på cirka 52 grader.

7

Servera fisken med rostad palsternacka, svartkål, sås och potatisen med sidfläsk och kapris.


Kommentar:
Ge torsken extra mycket smak från knaprigt stekt sidfläsk, kapris och krämig vitvinssås med parmesan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top