Tjälknöl av vilt i kryddig lag

Du behöver 1 kg stek av rådjur älg eller nöt Kryddig saltlag 1.5 dl salt 3 msk socker 2 l vatten 1 tsk svartpepparkorn krossade...


6 portioner

Du behöver

  • 1 kg stek av rådjur älg eller nöt

Kryddig saltlag

1.5 dl salt
3 msk socker
2 l vatten
1 tsk svartpepparkorn krossade
1 tsk chiliblandning (Knorr)
2 st lagerblad
4.5 st vitlöksklyftor
1 st timjan knippa färsk

Gör så här

1
Lägg den otinade steken i en ugnssäker form. Placera formen i nedre delen av ugnen i 75 graders ugnsvärme, cirka

2
12 timmar. Stick in en köttermometer efter 7-8 timmar. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 65-75 grader, beroende på hur välstekt man vill ha det. Vid 65 grader är det rött, men vid 75 grader är det nästan genomstekt som bilden visar.

3
Blanda salt, socker, vatten och krossade svartpepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka upp.

4
Ta kastrullen från plattan. Tillsätt chiliblandning, smulade lagerblad, skalade grovhackade vitlöksklyftor och rejält med timjan. Ställ lagen att kallna.

5
Häll den kalla lagen i en plastpåse av frysmodell. Lägg direkt i det heta köttet. Pressa ur luften från påsen och förslut den så att lagen täcker köttet helt och hållet.

6
Låt köttet ligga i lagen 5 timmar, häll sedan bort den. (Längre tid gör att köttet kan bli för salt.)

7
Skiva köttet tunt. Bjud med färdigköpt marinerad paprika och vitlök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top