Du behöver

  • 2 st sejfilé
  • 8 st svamp eller champinjoner
  • 8 st räkor stora
  • 2 st morötter medelstora
  • 0.5 st zucchini
  • 2 st lökar små gula
  • 0.5 st aubergine
  • Frityrsmet:

  • 1 st ägg
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl vetemjöl
  • majsolja eller rapsolja att fritera i
  • Tentsuyu (soppa att doppa i):

  • 0.75 dl vatten
  • 1 tsk dashipulver
  • 0.25 dl japansk soja
  • 1/2-1 msk socker
  • Tillbehör:

  • rättika
  • ingefära

Gör så här

1
Häll ingredienserna till tentsuyu-soppan i en kastrull, värm upp och låt svalna. Riv rättikan och ingefäran som ska användas vid serveringen. Skär sedan upp det som ska friteras. Fisken i lagom stora munsbitar. Svamparna friteras som de är, morötterna skärs i tunna stavar, zucchinin, löken och auberginen i halvcentimetertjocka skivor.
2
Blanda sedan ihop frityrsmeten med pinnar eller en gaffel. Börja med att vispa ihop ägg och vatten och ställ in det i kylskåpet en stund. Tillsätt sedan mjölet. Rör ihop smeten med lätt hand, teckna kryss i den. Smeten får gärna vara lite grynig. Vad du än gör - rör den inte till en seg och slät smet!
3
Häll 3 cm olja i en tjockbottnad kastrull. Värm oljan till 160-180 grader. (Testa med en nypa salt, när det fräser på oljans yta är det dags att börja fritera.) Doppa ingredienserna i frityrsmeten och lägg ner dem i oljan. Lägg inte i för mycket på en gång. När det friterade har blivit guldfärgat och kommer upp till ytan, tar du upp det och lägger på ett galler över en långpanna. Då rinner överskottsoljan av och det friterade blir frasigt.
4
Fördela tentsuyu-soppan i små portionsskålar till dina gäster. Lägg sedan upp det friterade på ett vitt flottyrpapper på serveringsfatet. (Papperet suger åt sig överskottsolja och håller det friterade frasigt.) Ställ fram den rivna rättikan och ingefäran i separata skålar, så att gästerna kan ta så mycket de vill av det rivna i sin tentsuyu.

Kommentar:
Fler av Yukiko Dukes recept hittar du nedan.


Recept // Fler fiskrecept