Du behöver
- 4 dl havregryn (140 g)
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 dl smör och rapsolja eller flytande margarin
- 1.5 tsk salt
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 msk strösocker
- 10 dl vetemjöl (600 g)
Garnering
pumpafrön
solrosfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Häll havregrynen och mjölken i en bunke. Låt havregrynen dra i 30 minuter.
Smula ner jästen i bunken och rör så att den löser sig. Tillsätt smör- och rapsolja eller flytande margarin, salt, pumpafrön, solrosfrön, socker och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop till en kladdfri deg i maskin eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 20 jämnstora bitar och kavla ut varje till en rund kaka som mäter cirka 10 centimeter i diameter.
Lägg tekakorna på papprade plåtar. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med vatten och strö på pumpafrön och solrosfrön.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Tekakorna ska få fin färg. Låt svalna under bakduk på ett galler.
Tips Det går bra att använda fast margarin eller smör, bara smält det och låt det svalna.
Havregryn ger tekakorna en extra saftighet och fröna gör dem knapriga.