Tekakor med havregryn

Du behöver 4 dl havregryn (140 g) 5 dl mjölk 50 g jäst 0.5 dl smör och rapsolja eller flytande margarin 1.5 tsk salt 1...

Tillagningstid: 70 minuter
20 stycken
Annons

Du behöver

  • 4 dl havregryn (140 g)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl smör och rapsolja eller flytande margarin
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk strösocker
  • 10 dl vetemjöl (600 g)

Garnering

pumpafrön
solrosfrön

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Häll havregrynen och mjölken i en bunke. Låt havregrynen dra i 30 minuter.

2

Smula ner jästen i bunken och rör så att den löser sig. Tillsätt smör- och rapsolja eller flytande margarin, salt, pumpafrön, solrosfrön, socker och det mesta av vetemjölet.

3

Arbeta ihop till en kladdfri deg i maskin eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 20 jämnstora bitar och kavla ut varje till en rund kaka som mäter cirka 10 centimeter i diameter.

5

Lägg tekakorna på papprade plåtar. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla med vatten och strö på pumpafrön och solrosfrön.

6

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Tekakorna ska få fin färg. Låt svalna under bakduk på ett galler.

7

Tips Det går bra att använda fast margarin eller smör, bara smält det och låt det svalna.


Kommentar:
Havregryn ger tekakorna en extra saftighet och fröna gör dem knapriga.

Annons
Annons
Annons

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Annons
Scroll to Top