Du behöver
- 1 kg mjölig potatis kokt, kall eller ljummen
- 1 st gul lök
- 2 pkt bacon
- smör att steka i och till formen
- 1 dl finhackad bladpersilja
- 3 dl crème fraîche
- 1.5 dl torrt vitt vin
- 250 g racletteost
- finhackad bladpersilja
- en god sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken och skär baconet i bitar. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Lägg löken åt sidan.
Stek baconet i omgångar, lägg åt sidan allteftersom.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form (cirka 25 x 17 centimeter). Lägg på lök, bacon, bladpersilja och hälften av crème fraichen. Täck med resten av potatisen och crème fraichen. Häll över vinet.
Skär bort de hårda kanterna på osten och skär den i tunna skivor. Lägg osten lite omlott ovanpå gratängen.
Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med hackad persilja. Servera med en sallad.
Inget extra salt behövs i receptet eftersom både baconet och osten är salta. Racletteost hittar du i ostbutiker och större livsmedelsbutiker.
Tartiflette är en fransk lite lyxig potatisgratäng som passar att göra på överbliven potatis. I originalet används reblochon-ost, vi använde racletteost som är lättare att hitta.