RECEPT FRÅN IK

Tarte aux pommes – Fransk äppelpaj

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk kallt vatten
  • Äppelpuré

  • 3 st svenska äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • vaniljstång
  • 1 tsk pressad citron
  • Äppelfyllning

  • 4.5 st svenska äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk slät aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten
  • Servering: vaniljsås eller vispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman vetemjöl, smör och socker till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och mixa tills den precis går ihop till en deg.

2

Plasta degen och låt vila kallt i 30 minuter. Dela degen i 6 jämnstora bitar och tryck ut dem i lika många portionsformar (cirka 12 cm i diameter). Ställ dem kallt så länge.

3

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äpple, vatten och socker i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröerna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen.

4

Låt koka tills äpplena är helt mjuka, cirka 15 minuter. Ta upp vaniljstången. Mosa äpplena med en gaffel till en puré. Tillsätt citron. Låt purén svalna något.

5

Bred ut äppelpurén i formarna. Dela och skiva äpplena. Lägg dem lite omlott ovanpå purén. Strö på socker.

6

Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Blanda aprikosmarmelad med lite vatten och bred det över. Servera pajerna kylskåpskalla med vaniljsås eller vispad grädde.


Kommentar:
Använd gärna svenska äpplen till den franska pajen, numera finns de att köpa ända in i mars–april.

Recept