Syltade gröna tomater

Du behöver 1 kg tomater gröna 2 dl ättiksprit 12 % 6 dl vatten 1 dl ättiksprit 12 % 1 dl vatten 9 dl strösocker...

Tillagningstid: 60 minuter
1 portion

Du behöver

  • 1 kg tomater gröna
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 6 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 9 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 3 st stjärnanisfrukter

Gör så här

1
Snoppa tomaterna och skölj noga. Koka upp 2 deciliter ättiksprit med 6 deciliter vatten. Lägg i tomaterna och sjud på svag värme 10 minuter. Låt stå och svalna i ättiksvattnet över natt.

2
Slå bort lagen, dra skinnet av tomaterna. Dela dem i halvor eller kvartar beroende på storlek och lägg i burkar.

3
Koka upp 1 deciliter ättiksprit och 1 deciliter vatten tillsammans med sockret, en längsdelad bit vaniljstång och en stjärnanis per glasburk. Sjud tomatklyftorna mjuka i lagen, 2–3 minuter räcker – de ska inte bli mos.

4
Lyft ur tomaterna med hålslev. Koka lagen tjockare 10 minuter utan lock. Fördela tomatklyftorna i rena burkar med vaniljstångsbitar och krydda, slå på lag ända upp. Skruva på lock ordentligt och låt svalna upp och ner. Förvara svalt, på rätt ledd.


Kommentar:
Tips: Ersätt stjärnanis med kryddnejlika, kanelstång, rosépepparkorn eller halverad röd chili. Tid: 1 timme + en natts väntan. Öka mängden vatten och ättiksprit om lagen inte räcker, beroende på burkarnas form.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top