Du behöver
- ca 1 kg lutfisk
- 1 tsk salt
- 2 skivor stekfläsk, strimlat eller 1/2 dl bacontärningar
- 1/2 msk smör eller margarin
- 1 msk kapris
- 4 skivor inlagda rödbetor, hackade
- Att servera till:
- pressad fast potatis
- gröna ärter
Gör så här
1
Lutfisk brukar vara tillagningsfärdig direkt ur paketet, men vattna ur den i rikligt med kallt vatten en timme eller mer om du har tid. Skär fisken i 5–8 centimeter breda bitar, strö salt på och ställ dem på högkant i en mikrotålig form. Täck löst med plastfilm. Mikra på 700 W effekt knappt 15 minuter per kilo. Låt stå 5 minuter, häll bort vattnet.
2
Stek fläsk eller bacon i matfett i stekpanna på drygt medelvarm platta. Blanda kapris och rödbetor med fläsket när det stekt färdigt och låt bli genomvarmt. Strö garneringen ovanpå lutfiskbitarna vid servering.
3
Servera med pressad potatis, eller kokt mandelpotatis, och varma gröna ärter eller ärtpuré.
Laga i mikron!