Stekt strömming med kokt kål

Du behöver 2 dl lingon 0.5 dl socker 1 st spetskål 1 msk smör 1 st schalottenlök finhackad 1 tsk finhackad timjan 500 g delikatesspotatis...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl lingon
  • 0.5 dl socker
  • 1 st spetskål
  • 1 msk smör
  • 1 st schalottenlök finhackad
  • 1 tsk finhackad timjan
  • 500 g delikatesspotatis
  • 0.5 l grönsaksbuljong
  • 12 st surströmmingsfiléer
  • 2 msk dijonsenap
  • 1.5 msk finhackad persilja
  • salt och vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • smör och rapsolja till stekning

Gör så här

1

Rårör lingonen med sockret, låt stå framme i rumstemperatur för att safta till sig.

2

Dela kålen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en rejäl kastrull och fräs kålen på medelvärme i ett par minuter tillsammans med finhackad schalottenlök och timjan. Tillsätt potatisen och häll på buljongen. Koka under lock tills potatisen mjuknat. 

3

Klipp bort ryggfenor och lägg strömmingen på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Bred på senapen och fördela hackad persilja. Krydda med lite salt och peppar.

4

Vik ihop strömmingsfiléerna på mitten. Vänd i ströbröd.

5

Stek strömmingen gyllenbrun och knaprig i rikligt med smör och olja, cirka 2 minuter per sida.

6

Servera strömmingen med buljongkokt potatis, kål och lite av den goda buljongen och till det rårörda lingon.

7

Tips: Buljongen kan silas av och mixas slät med några kvistar plockad persilja och allra sist 2–3 msk smör.


Kommentar:
Prova den buljongkokta kålen till strömmingen. En riktig hit, med rårörda lingon till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top