Du behöver
- 2 dl lingon
- 0.5 dl socker
- 1 st spetskål
- 1 msk smör
- 1 st schalottenlök finhackad
- 1 tsk finhackad timjan
- 500 g delikatesspotatis
- 0.5 l grönsaksbuljong
- 12 st surströmmingsfiléer
- 2 msk dijonsenap
- 1.5 msk finhackad persilja
- salt och vitpeppar
- 1 dl ströbröd
- smör och rapsolja till stekning
Gör så här
Rårör lingonen med sockret, låt stå framme i rumstemperatur för att safta till sig.
Dela kålen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en rejäl kastrull och fräs kålen på medelvärme i ett par minuter tillsammans med finhackad schalottenlök och timjan. Tillsätt potatisen och häll på buljongen. Koka under lock tills potatisen mjuknat.
Klipp bort ryggfenor och lägg strömmingen på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Bred på senapen och fördela hackad persilja. Krydda med lite salt och peppar.
Vik ihop strömmingsfiléerna på mitten. Vänd i ströbröd.
Stek strömmingen gyllenbrun och knaprig i rikligt med smör och olja, cirka 2 minuter per sida.
Servera strömmingen med buljongkokt potatis, kål och lite av den goda buljongen och till det rårörda lingon.
Tips: Buljongen kan silas av och mixas slät med några kvistar plockad persilja och allra sist 2–3 msk smör.
Prova den buljongkokta kålen till strömmingen. En riktig hit, med rårörda lingon till.