RECEPT FRÅN IK

Stekt lax med gulbetor

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g gulbetor
  • salt
  • 200-300 g sugar snaps
  • Citronhollandaise

  • 200 g smör
  • 2 st äggulor
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 2 st citroner det yttersta finrivna skalet
  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • salt, svartpeppar
  • smör och olja till stekning
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk kapris
  • 1 st liten bunt gräslök finskuren
  • ev några dillvippor
  • 0.5 st påse röda mangoldblad

Gör så här

1

Skölj och koka gulbetorna mjuka i saltat vatten, cirka 40 minuter. Låt svalna något och skala och klyfta dem sedan. Skölj och dela salladsärtorna på längden. Blanchera ärtorna i kokande vatten i en minut och lägg dem sedan i isvatten. 

2

Citronhollandaise: Smält smöret på låg värme så att en bottensats bildas. Lägg äggulor, citronsaft och vatten i en rostfri kastrull och ställ den på medelvärme, vispa oavbrutet till krämig konsistens. Var försiktig så att den inte blir för varm, då koagulerar äggulorna. Ta kastrullen av värmen och vispa i det smälta smöret lite i taget under ständig vispning, ta inte med bottensatsen. Rör i det rivna citronskalet och smaka av med salt.

3

Skär laxen i fyra bitar. Torka dem och salta och peppra runtom. Stek dem smör och olja i drygt medelhet panna tills de får fin färg och är nästan genomstekta. Låt vila i pannan.

4

Värm betorna i smör, honung och citronsaft i en annan medelhet panna så att de blir glaserade, och låt vätskan nästan koka in. Tillsätt avrunna salladsärtor mot slutet och smaka av med salt och peppar.

5

Lägg upp betor och ärtor i fyra tallrikar, lägg på laxbitarna, och toppa med hollandaisesås (har den tjocknat för mycket, späd den med en aning kokhett vatten). Avsluta med kapris, gräslök, dill och mangoldblad.


Kommentar:
Citrusfrisk hollandaisesås, söta gulbetor, krispiga salladsärtor och stekt lax är en läcker kombination. Sältan från kaprisen matchar den feta fisken perfekt.

Recept