Stefan Ekengrens Laxpudding

Du behöver 480 g rimmad lax cirka 1 cm tjocka skivor 800 g fast potatis skalad 40 g smör 2 st gula lökar finskivade 3...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 480 g rimmad lax cirka 1 cm tjocka skivor
  • 800 g fast potatis skalad
  • 40 g smör
  • 2 st gula lökar finskivade
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 st citron finrivet skal
  • 1 kruka dill grovskuren
  • 1 st citron i klyftor
  • 140 g smör skirat

Till servering

salt och peppar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatisen och låt den kallna. Skiva den sedan i 1⁄2 cm tjocka skivor. Smält smöret i en kastrull. Lägg löken i smöret och koka den mjuk. Låt löken kallna. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och tillsätt citronskal. 

2

Nu är alla ingredienser redo för montering. Börja med att bottna en ugnssäker form med ett jämnt lager potatis. Skeda över lite äggstanning, täck med laxskivor och skeda ut ytterligare lite stanning. Tryck till lätt med handen för att få puddingen kompakt. Därefter ett lager lök, lite stanning före dill och sist ett lager potatis i ett fint mönster på toppen av puddingen. Tryck till en gång till med handen för att få puddingen riktigt kompakt. Skeda över resten av stanningen.

3

Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. Höj eventuellt värmen till 200 grader mot slutet så laxpuddingen får fin färg. Servera med citronklyftor och skirat smör. 


Kommentar:
Gör du den mindre satsen lax-pudding är ett tips att klä en form (20 centimeter i diameter) med bak-plåtspapper innan du lägger ihop puddingen. Då kan du lyfta upp den färdiggräddade laxpuddingen och impa lite på gästerna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top