RECEPT FRÅN IK

Sötpotatispaj med chèvre 

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten
  • Fyllning

  • 1 kg sötpotatis
  • olivolja
  • 16 st dadlar
  • 300 g bredbar chèvreost
  • Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • färsk timjan till dekoration
  • en god sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg, det tar bara några sekunder.

2

Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter. Tryck upp degen så att den går en centimeter ovanför pajformens kant.

3

Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

4

Gör fyllningen under tiden. Skala sötpotatisarna och dela dem i tärningar som mäter 1 1/2 x 1 1/2 centimeter. Lägg dem i en smord ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Salta. Ugnsbaka sötpotatisen i 20–30 minuter tills den är mjuk. Kärna ur dadlarna och dela dem i små bitar. skär ost-en i mindre bitar. Varva sötpotatis, dadlar och chèvreost i det förgräddade pajskalet. 

5

Vispa ihop ägg, vispgrädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstannin-gen över fyllningen och grädda pajen en bit ner i ugnen i cirka 50 minuter. Äggstanningen ska ha stelnat. Täck med aluminiumfolie om den riskerar att få för mycket färg. Dekorera med timjan och servera med en god sallad.

6

Tips: Här använder vi en bredbar chèvre som heter Chavroux. Getosten kan ersättas med fetaost. Pajen räcker till åtta portioner på ett buffébord.


Kommentar:
Testa den här matiga pajen med en god och lite annorlunda fyllning av rostad sötpotatis, getost och dadlar.

Recept