RECEPT FRÅN IK

Sommarpaj med jordgubbar

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 150 g smör kylskåpskallt och tärnat
  • 1 st ägg litet
  • smör till formen
  • Limemarinerade jordgubbar

  • 1 l färska jordgubbar
  • 1 st lime det yttersta finrivna skalet och saften
  • 1 msk finhackad färsk mynta
  • 2 msk florsocker
  • Garnering

  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 st lime det yttersta finrivna skalet och saften
  • 1 dl florsocker
  • 0.5 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här

1

Blanda mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.

2

Smörj en springform (24 centimeter i diameter). Tryck ut degen i formen och nagga botten med gaffel. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3

Ansa jordgubbarna och dela i mindre bitar. Blanda med finrivet limeskal, saft, finhackad mynta och florsocker. Låt bären marinera i rumstemperatur. 

4

Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills det är genomgräddat och fått fin färg.

5

Rör färskost med crème fraiche, limeskal, limesaft, florsocker och vaniljpulver till en slät blandning.

6

Fördela krämen i det avsvalnade pajskalet och toppa med marinerade jordgubbar.


Kommentar:
Pajen har en frisk och härligt syrlig smak från lime i fyllningen.

Recept