Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
150 g smör kylskåpskallt och tärnat
1 st ägg litet
smör till formen
Limemarinerade jordgubbar
1 l färska jordgubbar
1 st lime det yttersta finrivna skalet och saften
1 msk finhackad färsk mynta
2 msk florsocker
Garnering
200 g färskost av philadelphiatyp
2 dl crème fraîche
0.5 st lime det yttersta finrivna skalet och saften
1 dl florsocker
0.5 tsk äkta vaniljpulver
Gör så här
Blanda mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
Smörj en springform (24 centimeter i diameter). Tryck ut degen i formen och nagga botten med gaffel. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Ansa jordgubbarna och dela i mindre bitar. Blanda med finrivet limeskal, saft, finhackad mynta och florsocker. Låt bären marinera i rumstemperatur.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills det är genomgräddat och fått fin färg.
Rör färskost med crème fraiche, limeskal, limesaft, florsocker och vaniljpulver till en slät blandning.
Fördela krämen i det avsvalnade pajskalet och toppa med marinerade jordgubbar.
Pajen har en frisk och härligt syrlig smak från lime i fyllningen.