Du behöver
- 1 st kakform
- smör till formen
- ströbröd till formen
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1.5 dl rapsolja eller majsolja
- 2 st ägg
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 4 dl tjock yoghurt på burk rysk eller turkisk
- 4 dl strösocker
Yoghurttopping
4.5 dl tjock yoghurt på burk rysk eller turkisk
1.5 dl florsocker
Jordgubbssås
1 dl skivade jordgubbar
0.5 dl florsocker
Garnering
0.5 l jordgubbar snoppade och delade
myntablad
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 20 centimeter i diameter med cirka 9 centimeter hög kant, gärna löstagbar.
Blanda mjöl och bakpulver. Mät upp olja, ägg, citronsaft, yoghurt och socker i en bunke och vispa ihop. Vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen och vispa ihop. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 45–60 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kallna och dela kakan i två bottnar.
Vispa ihop yoghurt och florsocker till önskad smak till toppingen.
Mosa ihop skivade jordgubbar och florsocker till såsen.
Lägg ihop kakbottnarna med yoghurttoppingen och de delade jordgubbarna. Ringla över såsen. Garnera med mynta och sikta över lite florsocker.
Den här tårtan har yoghurt både i kaksmeten och i toppingen. Jordgubbssås och färska jordgubbar ger härlig sötma.