Sockerkakstårta med jordgubbar

Du behöver 1 st kakform smör till formen ströbröd till formen 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1.5 dl rapsolja eller majsolja 2 st ägg...

Tillagningstid: 30 minuter
7 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 1 st kakform
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 dl rapsolja eller majsolja
  • 2 st ägg
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 4 dl tjock yoghurt på burk rysk eller turkisk
  • 4 dl strösocker

Yoghurttopping

4.5 dl tjock yoghurt på burk rysk eller turkisk
1.5 dl florsocker

Jordgubbssås

1 dl skivade jordgubbar
0.5 dl florsocker

Garnering

0.5 l jordgubbar snoppade och delade
myntablad
florsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 20 centimeter i diameter med cirka 9 centimeter hög kant, gärna löstagbar.

2

Blanda mjöl och bakpulver. Mät upp olja, ägg, citronsaft, yoghurt och socker i en bunke och vispa ihop. Vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen och vispa ihop. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 45–60 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kallna och dela kakan i två bottnar.

3

Vispa ihop yoghurt och florsocker till önskad smak till toppingen. 

4

Mosa ihop skivade jordgubbar och florsocker till såsen.

5

Lägg ihop kakbottnarna med yoghurttoppingen och de delade jordgubbarna. Ringla över såsen. Garnera med mynta och sikta över lite florsocker. 


Kommentar:
Den här tårtan har yoghurt både i kaksmeten och i toppingen. Jordgubbssås och färska jordgubbar ger härlig sötma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top