RECEPT FRÅN IK

Sejgratäng med potatislock

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Potatislock

  • 8 st vinterpotatis medelstora, mjöliga
  • 0,5-1 dl varm mjölk
  • 1 st ägg litet
  • 1.5 msk smör
  • salt och peppar
  • Fyllning

  • 500 g sejfilé
  • 4 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2-3 st knipplökar
  • salt och peppar
  • 1 msk olja till formen
  • Till servering

  • citronklyftor
  • sallad gärna tomat

Gör så här

1

Potatislock: Skala och skär potatisen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Häll över kokande vatten så att det täcker och koka potatisen helt mjuk, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och ånga av. Mosa potatisen, använd elvisp. Vispa i den varma mjölken, lite i taget. Vispa i ägget. Blanda i smöret. Smaka av med salt och peppar.

2

Sätt ugnen på 225 grader.

3

Förbered fyllningen medan potatisen kokar. Skär sejen i bitar. 

4

Mät upp grädde, vin och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka ihop cirka 5 minuter. 

5

Skala och finhacka löken, skiva det gröna. Lägg sej och lök i gräddsåsen och sjud tills fisken är nätt och jämnt klar, 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6

Häll fyllningen i en oljad ugnssäker form. Klicka över potatismoset och bred ut det försiktigt. Gratinera i mitten av ugnen 10–15 minuter. 

7

Servera gratängen med citronklyftor och tomatsallad.


Kommentar:
Gräddig fiskgratäng under krämigt potatislock är riktig mysmat. Servera gärna med en tomatsallad.

Recept