Du behöver
Potatislock
8 st vinterpotatis medelstora, mjöliga
0,5-1 dl varm mjölk
1 st ägg litet
1.5 msk smör
salt och peppar
Fyllning
500 g sejfilé
4 dl grädde
1 dl vitt vin
1 st hönsbuljongtärning
2-3 st knipplökar
salt och peppar
1 msk olja till formen
Till servering
citronklyftor
sallad gärna tomat
Gör så här
Potatislock: Skala och skär potatisen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Häll över kokande vatten så att det täcker och koka potatisen helt mjuk, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och ånga av. Mosa potatisen, använd elvisp. Vispa i den varma mjölken, lite i taget. Vispa i ägget. Blanda i smöret. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Förbered fyllningen medan potatisen kokar. Skär sejen i bitar.
Mät upp grädde, vin och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka ihop cirka 5 minuter.
Skala och finhacka löken, skiva det gröna. Lägg sej och lök i gräddsåsen och sjud tills fisken är nätt och jämnt klar, 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i en oljad ugnssäker form. Klicka över potatismoset och bred ut det försiktigt. Gratinera i mitten av ugnen 10–15 minuter.
Servera gratängen med citronklyftor och tomatsallad.
Gräddig fiskgratäng under krämigt potatislock är riktig mysmat. Servera gärna med en tomatsallad.