Savojkålsgratäng med salsiccia

Du behöver 2 st gul lök 600 g savojkål utan stock smör till stekning 400 g salsicciakorvar färsk 2.5 dl mellangrädde 0.5 st citron det...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gul lök
  • 600 g savojkål utan stock
  • smör till stekning
  • 400 g salsicciakorvar färsk
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 250 g rulle kyld smördeg

Pensling

1 st ägg
1 msk mjölk
salt
sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och strimla savojkålen. Fräs lök och savojkål, lite i taget, i smör i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Kålen ska få lite färg. Salta lätt. Lägg över i en kastrull.

2

Skär ett snitt i salsiccian och dra bort skinnet.  Stek korvfärsen, hälften åt gången, så att den får färg. Finfördela under stekning. Lägg över den stekta korvfärsen i kastrullen.

3

Häll på mellangrädden och låt småputtra i 5 minuter. Rör ner citronskalet. Bred ut kål- och salsicciastuvningen i en smord ugnsfast form (20 x 30 cm).

4

Rulla ut smördegen på mjölat bakbord. Skär så att den täcker formen, plus en cm extra runtom så att du kan vika ner degen över maten. Gör några snitt i degen med en vass kniv.

5

Lägg smördegen ovanpå stuvningen. Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en kopp, pensla degen med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Servera med en sallad.


Kommentar:
Den mjälla, fina kålen passar bra i en gratäng. Salsiccia hittar du i lite större butiker. Observera att salsiccian ska vara rå.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top