RECEPT FRÅN IK

Rulltårtebakelser med lemon curd

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
5 stycken

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • 2.5 msk strösocker
  • Fyllning

  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl florsocker siktat
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g vit choklad hackad
  • 1.5 dl lemon curd på burk
  • Garnering

  • 2 dl vispgrädde vispad
  • färska bär t ex jordgubbar, hallon, vinbär
  • ekologiskt odlade ätbara blommor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna, cirka 25 x 30 centimeter, med bakplåtspapper.

2

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten över papperet i ett jämnt lager. 

3

Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 5 minuter. Ta ut och strö sockret över kakan. Lägg över ett bakplåtspapper och en plåt, vänd upp kakan och dra av papperet som kakan gräddats på. 

4

Vispa ihop färskost och florsocker. Koka upp hälften av grädden i en släpplättpanna. Ta pannan från värmen, häll i chokladen och rör till en slät massa. Vispa ihop färskost och chokladsmet. Tillsätt resten av grädden och vispa ihop till en kräm.

5

Bred curden över kakan. Bred på krämen. Rulla ihop från kortsidan, inte för hårt. Slå in rulltårtan i plastfilm och låt vila kallt 3–4 timmar eller över natten, då blir den lättare att skära i fina bitar.

6

Skär rulltårtan i bitar. Toppa bitarna med vispad grädde. Garnera med bär och blommor.


Kommentar:
De här fina bakelserna gör du enkelt av rulltårta. Gör antingen 4 höga eller 5–6 låga bakelser.

Recept