RECEPT FRÅN IK

Rotmos med sidfläsk

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 gram mjölig potatis
  • 400 gram kålrot
  • 300 gram morötter
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 matskedar smör
  • salt och peppar
  • Råkost med senap

  • 400 gram rödkål
  • 2 stycken morötter
  • 0.5 stycken rödlök
  • 0.75 deciliter finhackad bladpersilja
  • 2 matskedar svensk senap
  • 4 matskedar rapsolja
  • 1 matsked rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Gör så här

1

Skala potatis, kålrot och morot. Dela potatisen i halvor och kålrot och morötter i 2 x 2 centimeter stora bitar.

2

Koka rotfrukterna i hönsbuljongtärning och vatten så att det täcker tills de är mjuka, det tar 20–25 minuter. Häll bort vattnet. Tillsätt smör och kör alltsammans till mos med en elvisp. Smaka av med salt och peppar.

3

Strimla rödkålen fint. Skala och riv moroten grovt (gärna i en matberedare). Hacka löken. Lägg rödkålen i en bunke och krama den med en ren hand så att den mjuknar lite. 

4

Tillsätt morot, lök, bladpersilja, senap, rapsolja, vinäger, salt och peppar. Blanda.

5

Servera rotmoset med stekt fläsk och råkost.

6

Tips: Om det blir råkost över klarar den sig i kylen i flera dagar.


Kommentar:
Dela kålroten och moroten i små bitar så kan du göra rotmos på 30 minuter! 

Recept