Rotfruktsgratäng

Du behöver morot palsternacka, kålrot rotselleri, potatis, sötpotatis och persiljerot eller ca 500 g potatis 1 st sötpotatis 1 st morot 1 bitar palsternacka salt...


4 portioner

Du behöver

  • morot palsternacka,
  • kålrot rotselleri, potatis, sötpotatis och persiljerot eller ca 500 g potatis
  • 1 st sötpotatis
  • 1 st morot
  • 1 bitar palsternacka
  • salt och nyriven muskotnöt
  • 2 msk timjan smulad färsk
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1.5 dl pecorinoost eller parmesanost
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skala rotsakerna. Skiva dem tunt, gärna i matberedare. Blanda dem med kryddorna i en skål. Gnid en ugnsfast form med den itu-skurna vitlöksklyftan. Varva rotsakerna i formen med lite riven ost mellan varven. Ställ in den i ugnen 5-10 minuter. Hetta upp gräddmjölkblandningen i mikro eller i en kastrull. Ta ut formen och häll i vätskan från kanten på formen. Ställ in formen igen och ugnsbaka cirka 50 minuter tills rotsakerna är helt mjuka. Strö lite riven ost över ytan mot slutet.


Kommentar:
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet Ellos, Lysozym.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top