Du behöver
- morot palsternacka,
- kålrot rotselleri, potatis, sötpotatis och persiljerot eller ca 500 g potatis
- 1 st sötpotatis
- 1 st morot
- 1 bitar palsternacka
- salt och nyriven muskotnöt
- 2 msk timjan smulad färsk
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- 1.5 dl pecorinoost eller parmesanost
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 st vitlöksklyfta
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och skala rotsakerna. Skiva dem tunt, gärna i matberedare. Blanda dem med kryddorna i en skål. Gnid en ugnsfast form med den itu-skurna vitlöksklyftan. Varva rotsakerna i formen med lite riven ost mellan varven. Ställ in den i ugnen 5-10 minuter. Hetta upp gräddmjölkblandningen i mikro eller i en kastrull. Ta ut formen och häll i vätskan från kanten på formen. Ställ in formen igen och ugnsbaka cirka 50 minuter tills rotsakerna är helt mjuka. Strö lite riven ost över ytan mot slutet.
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet Ellos, Lysozym.