RECEPT FRÅN IK

Rostade morötter med couscous

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 5-6 st stora morötter
  • 3-4 st medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • 4 prt couscous gärna pärlcouscous (mohgrabiah)
  • 3 msk finstrimlad persilja
  • 100 g fetaost
  • Äppeltsatsiki

  • 2 st äpplen
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta eller skala morötter och potatis, se tips. Skär dem i cirka 1 centimeter tjocka skivor och blanda med oljan på en papprad plåt. Bred ut morötter och potatis i ett jämnt lager. Salta. Rosta i mitten av ugnen 30–35 minuter, tills de är mjuka. 

2

Blanda de rostade rotsakerna med couscous och persilja. Smula över fetaosten.

3

Klyfta, kärna ur och skär äpplena i små bitar.

4

Blanda crème fraiche och vitlök i en bunke. Vänd ner äppelbitarna. Smaka av med salt. Ringla över honungen. Servera till couscousen.

5

Tips: Ekologiskt odlade morötter och potatis behöver inte skalas, men tvätta dem med rotsaksborste.


Kommentar:
Här rostas morötterna i ugn och serveras med den större pärlcouscousen. De söta rötterna matchas med sälta från fetaosten.

Recept