Du behöver
Snabbpicklade morötter
2 st morötter skalade
1.5 dl vatten
1 dl socker
0.5 dl ättika
Rostade morötter
500 g morötter
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Blomkålskräm
400 g blomkål i små buketter
0.5 dl crème fraîche
2 msk smör
Chorizosmul
100 g chorizo färsk eller rökt
1 msk olivolja
0.5 dl hasselnötter hackade
0.5 dl persilja hackad
Gör så här
Hyvla morötterna som ska picklas tunt på längden med mandolin eller potatisskalare. Koka upp vatten, socker och ättika till en lag. Ta av från värmen, lägg i morotsskivorna. Låt ligga tills lagen svalnat helt.
Värm ugnen till 250 grader. Skala morötterna, dela stora på längden, lägg på papprad plåt. Rör ihop olivolja, honung, citronsaft, salt och peppar och blanda det med morötterna. Ugnsstek i 15 minuter eller tills morötterna mjuknat och fått lite färg, vänd efter halva tiden.
Täck blomkålen med vatten i en kastrull, koka upp, låt sjuda i 10 minuter eller tills den är genommjuk. Låt rinna av, mixa slät med crème fraîche och smör. Smaka av med salt och peppar.
Dra skinnet av chorizon, finhacka den. Fräs gyllene i olja i en panna med de hackade hasselnötterna. Vänd ner persiljan.
Skeda upp kräm på tallrikar, lägg på rostad och picklad morot, toppa med chorizosmul.
Det går lika bra att använda rökt chorizo som färsk. Salsiccia eller en god lammkorv funkar också fint till morötterna.