Du behöver
- 1 st flaska rödvin oekat
- 2 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 st kanelstänger
- 5 st päron fasta
- grädde lösvispad, till servering
Gör så här
1
Välj en kastrull som inte är för vid, men som rymmer både päron och lag.
2
Koka upp vin, socker, vaniljsocker och kanelstänger tills sockret löst sig. Skala päronen men låt skaften vara kvar. Lägg päronen i vinlagen och småkoka dem tills de är mjuka, prova med sticka. Det kan ta allt från 20–40 minuter beroende på päronsort, fasthet och storlek. Låt svalna i lagen. Hit går det bra att förbereda, förvara päronen i kylen.
3
Vid servering koka upp ett par deciliter av lagen och låt koka ner till hälften. Servera päronen med den reducerade lagen och lösvispad grädde.
4
Tips Päronen står fint på tallriken om du skär av en bit av botten.
5
Kokar du många päron kan det göras i omgångar i samma lag.