Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
4 msk vatten iskallt
Fyllning
150 g babyspenat 1 påse
2 msk olivolja
500 g rödbetor, kokta utan skal
100 g chèvreost eller fetaost
Äggstanning
3 st ägg
3 dl vispgrädde
150 g gratängost
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymalen
Till garnering
10 st valnötskärnor hackade
bladpersilja hackad
Gör så här
Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Låt vila i frysen cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut, lägg i en finmaskig sil och pressa ur vätskan. Klyfta rödbetorna. Tärna getosten. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Varva spenat, getost, betor och äggstanning i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills pajen är genomgräddad, känn med provsticka. Täck eventuellt med en bit alfolie mot slutet, så att den inte blir bränd.
Garnera med valnötter och persilja. Salta och peppra.
Tips Ont om tid? Gör pajen med köpt utkavlad pajdeg.
Rödbetor gör sig fint i en matig paj med spenat och chèvreost. Lite honung i äggstanningen höjer smaken ytterligare.