RECEPT FRÅN IK

Rödbetspaj med chèvreost

Av .

Tillagningstid: 80 minuter
4 portioner
28 röstande.

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 deciliter vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 4 matskedar vatten iskallt
  • Fyllning

  • 150 gram babyspenat 1 påse
  • 2 matskedar olivolja
  • 500 gram rödbetor, kokta utan skal
  • 100 gram chèvreost eller fetaost
  • Äggstanning

  • 3 stycken ägg
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 150 gram gratängost
  • 1 matsked flytande honung
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått svartpeppar nymalen
  • Till garnering

  • 10 stycken valnötskärnor hackade
  • bladpersilja hackad

Gör så här

1

Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Låt vila i frysen cirka 15 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut, lägg i en finmaskig sil och pressa ur vätskan. Klyfta rödbetorna. Tärna getosten. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen.

3

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. 

4

Varva spenat, getost, betor och äggstanning i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills pajen är genomgräddad, känn med provsticka. Täck eventuellt med en bit alfolie mot slutet, så att den inte blir bränd.

5

Garnera med valnötter och persilja. Salta och peppra.

6

 

 

 

 

 

 

 

Tips Ont om tid? Gör pajen med köpt utkavlad pajdeg.


Kommentar:
Rödbetor gör sig fint i en matig paj med spenat och chèvreost. Lite honung i äggstanningen höjer smaken ytterligare.

Recept // Fler rödbetor,recept