Risotto med rostad pumpa

Du behöver 1 st butternutpumpa 2-3 msk olivolja salt och svartpeppar 1 tsk finhackad färsk rosmarin blad grönkål 2 msk olivolja 2 msk smör 1...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st butternutpumpa
  • 2-3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk finhackad färsk rosmarin
  • blad grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 0.5 st röd chili

Risotto

1 l grönsaksbuljong
4 msk olivolja
1 st gul lök finhackad
3 dl risottoris t ex carnaroli eller arborio
1 dl torrt vitt vin
50 g smör i mindre bitar
50 g parmesanost
salt och svartpeppar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär pumpan i mind-re bitar. Lägg på en papprad plåt, ringla över olja och blanda. Krydda med lite salt, peppar och finhackad rosmarin. Ugnsstek tills pumpan är mjuk och fått fin färg, 20–30 minuter. 

2

Skär kålen i mindre bitar och ta bort den hårda stjälken. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och tillsätt kålen. Bryn under omrörning i ett par minuter och tillsätt sedan finhackad vitlök och chili. Blanda och smaka av med lite salt och peppar, ställ åt sidan.

3

Koka upp buljongen. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Fräs löken tills den fått lite färg och är blank, 5–10 minuter. 

4

Höj värmen och tillsätt riset, blanda och låt det suga åt sig av fettet, fräs i några minuter under omrörning. Häll i vinet och låt alkoholen koka bort i någon minut under omrörning. 

5

Sjud risotton under omrörning och tillsätt lite buljong i taget. Låt varje buljongslev koka in, innan du tillsätter nästa. Tillsätt den ugnsbakade pumpan, spar några bitar till garnering. Koka tills riset är ”al dente”, det vill säga har en liten kärna kvar. 

6

Rör ner smöret och blanda ner 2 dl finriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton stå och dra i ett par minuter innan den serveras. Värm kålen och resten av pumpan. 

7

Lägg upp risotton i tallrikar och fördela kål och resten av pumpan över. Toppa med finriven parmesanost. Ät genast.


Kommentar:
Risotto bianco är en grundrisotto på gul lök, vitlök och vitvin. Smaksätt med olika grönsaker och prova också att ringla över brynt smör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top