Du behöver
- 3 dl fint rågmjöl (150 g)
- 2.5 dl vatten
- 50 g jäst
- 2.5 dl Ljummet vatten
- 3 msk rapsolja
- 1.5 dl russin
- 1 dl pumpafrön
- 2 msk mörk sirap
- 1.5 tsk salt
- 7.5 dl vetemjöl (450 g)
Garnering
pumpafrön
Gör så här
Häll rågmjölet i en bunke. Koka upp 2 1/2 dl vatten och häll det över mjölet. Rör om och låt kallna, det tar cirka 1 timme.
Blanda jäst och 2 1/2 dl vatten i en annan bunke och rör först ner det skållade mjölet och sedan rapsolja, russin, pumpafrön, sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop alltsammans till en kladdfri deg i maskin eller för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den i 5–10 minuter och dela den i 20 jämnstora bitar.
Forma till runda bullar. Lägg bullarna på en papprad plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med vatten och strö på pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Här skållar vi mjölet, det vill säga häller kokande vatten över rågmjölet, det gör brödet extra saftigt.