Rågbullar med russin

Du behöver 3 dl fint rågmjöl (150 g) 2.5 dl vatten 50 g jäst 2.5 dl Ljummet vatten 3 msk rapsolja 1.5 dl russin 1...

Tillagningstid: 100 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 3 dl fint rågmjöl (150 g)
  • 2.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1.5 dl russin
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 msk mörk sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 7.5 dl vetemjöl (450 g)

Garnering

pumpafrön

Gör så här

1

Häll rågmjölet i en bunke. Koka upp 2  1/2 dl vatten och häll det över mjölet. Rör om och låt kallna, det tar cirka 1 timme.

2

Blanda jäst och 2  1/2 dl vatten i en annan bunke och rör först ner det skållade mjölet och sedan rapsolja, russin, pumpafrön, sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop alltsammans till en kladdfri deg i maskin eller för hand.

3

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

4

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den i 5–10 minuter och dela den i 20 jämnstora bitar.

5

Forma till runda bullar. Lägg bullarna på en papprad plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

6

Pensla bullarna med vatten och strö på pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Kommentar:
Här skållar vi mjölet, det vill säga häller kokande vatten över rågmjölet, det gör brödet extra saftigt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top