Rabarberpaj med marängtopp

Perfekt dessert i sommartider! Förbered gärna rabarberfyllningen och gör pajskalet i god tid. Fyll pajskalet och toppa med marängen inför serveringen.

Tillagningstid: 120 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g kylskåpskallt smör tärnat
  • 1 st kylskåpskallt ägg

Fyllning

500 g späd rabarber
1.5 dl strösocker

Maräng

3 st äggvitor
2.5 dl socker

Till garnering

1 dl rostade kokosflingor
florsocker

Gör så här

1

Mät upp mjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv och kör tills allt blandas. Tillsätt smörtärningar och kör till smulig massa. Tillsätt ägg­et och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i en pajform så att den kommer lite över kanten. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.

2

Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg och degen är genomgräddad. 

3

Ansa och skär rabarber i cirka 2 centimeter stora bitar. Blanda rabarber och socker och låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme tills den saftat sig. Häll av vätskan och använd den till exempel till saft. 

4

Lägg rabarbern i en släpplättpanna och låt puttra på medelvärme tills den är mjuk, rör om då och då. Låt svalna och fördela i det gräddade pajskalet.

5

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, i omgångar, cirka 3 matskedar i taget.  

6

Toppa rabarbern med marängsmeten. Bränn av försiktigt med brulébrännare, så att marängen får fin färg. Garnera med kokosflagor och sikta över lite florsocker.


Kommentar:
Förbered gärna rabarberfyllningen och gör pajskalet i god tid. Fyll pajskalet och toppa med marängen inför serveringen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top