Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 150 g kylskåpskallt smör tärnat
- 1 st kylskåpskallt ägg
Fyllning
500 g späd rabarber
1.5 dl strösocker
Maräng
3 st äggvitor
2.5 dl socker
Till garnering
1 dl rostade kokosflingor
florsocker
Gör så här
Mät upp mjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv och kör tills allt blandas. Tillsätt smörtärningar och kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i en pajform så att den kommer lite över kanten. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg och degen är genomgräddad.
Ansa och skär rabarber i cirka 2 centimeter stora bitar. Blanda rabarber och socker och låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme tills den saftat sig. Häll av vätskan och använd den till exempel till saft.
Lägg rabarbern i en släpplättpanna och låt puttra på medelvärme tills den är mjuk, rör om då och då. Låt svalna och fördela i det gräddade pajskalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, i omgångar, cirka 3 matskedar i taget.
Toppa rabarbern med marängsmeten. Bränn av försiktigt med brulébrännare, så att marängen får fin färg. Garnera med kokosflagor och sikta över lite florsocker.
Förbered gärna rabarberfyllningen och gör pajskalet i god tid. Fyll pajskalet och toppa med marängen inför serveringen.