RECEPT FRÅN IK

Rabarberkompott med ingefära

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g rabarber
  • 2 bitar syltad ingefära + 4 msk av lagen
  • 1 st lime saften
  • 0.5-0.75 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 dl syrad grädde eller vispgrädde
  • 1 dl mandelbiskvier lättkrossade
  • finrivet limeskal
  • blad citronverbena eller citronmeliss

Gör så här

1

Ansa och skiva rabarbern tunt. Finhacka den syltade ingefäran. Lägg rabarber, ingefära, lag, limesaft, den mindre mängden socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt puttra tills rabarbern är mjuk, cirka 10 minuter. Smaka av om kompotten är lagom söt, tillsätt eventuellt mer socker. Låt svalna.

2

Vispa grädden till mjuka toppar.

3

Lägg upp kompotten i glas eller skålar, toppa med grädde och krossade mandelbiskvier. Avsluta med finrivet limeskal och några gröna örtblad.


Kommentar:
Syltad ingefära och lime ger smak åt rabarberkompotten. Syrad grädde ger en extra smakdimension, men det är också gott med vanlig vispgrädde.

Recept