Potatismoussaka

Du behöver 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 msk matolja 500 g blandfärs 2 st burk krossade tomater med örter salt och svartpeppar...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk matolja
  • 500 g blandfärs
  • 2 st burk krossade tomater med örter
  • salt och svartpeppar
  • citron rivet skal av 1/2
  • 1.2 kg potatis fast sort
  • 2 pkt ostsås
  • 200 g fetaost
  • oregano till garnering

Gör så här

1
Smörj en liten långpanna (cirka 20×30 cm) eller en ugnssäker form. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna. Fräs lök och vitlök blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Sätt åt sidan.

2
Skala potatisarna och skiva dem på matberedarens hyvelskiva. Eller skär lövtunna skivor med kniv. Häll ena paketet (2 1/2 dl) av ostsåsen i formen. Lägg i en tredjedel av potatisarna. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisarna. Toppa med resten av ostsåsen och smula över resten av fetaosten.

3
Grädda moussakan på nedre falsen i 200 grader cirka 1 timme. Lägg över papper om ytan mörknar för fort. Låt rätten stå 10 minuter före servering. Garnera med färska örter. Servera sallad till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top