Potatis- och rotsellerimos

Du behöver 500 g potatis 500 g rotselleri 50 g smör 2.5 dl mjölk 1 tsk socker muskot ca 1 krm mald salt vitpeppar Kulört...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g potatis
  • 500 g rotselleri
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • muskot ca 1 krm mald
  • salt
  • vitpeppar

Kulört salsa:

1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
1 st palsternacka
2 st tomater
1 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
0.5 dl rödvinsvinäger
salt
vitpeppar
1.5 msk hackad persilja

Gör så här

1
Skala potatis och rotselleri och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatis och selleri är mjuka. Rotsellerin måste vara riktigt mjuk för att kunna pressas. Häll bort det mesta av vattnet, men använd lite att späda med. Pressa potatis och selleri genom en potatispress. Rör ner smör, mjölk och potatisvattnet. Smaksätt med socker och muskot. Salta och peppra efter egen smak. Anna är generös med vitpeppar.

2
Salsa: Skala lökarna och palsternackan. Hacka samtliga grönsaker ganska fint. Fräs dem tillsammans med timjan i olivolja någon minut. Tillsätt rödvinsvinäger, eller gärna en skvätt rödvin om du har till hands. Låt koka ihop några minuter, salta och peppra och rör sedan ner lite hackad persilja. Smaka av med lite socker om salsan är för syrlig.

3
Anna serverar moset och salsan tillsammans med en kryddig chorizokorv.


Kommentar:
Anna Einarsson är kock på Fresh på S:t Eriksgatan i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top