RECEPT FRÅN IK

Plommonpaj med mandeltäcke

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 dl mandel skållad och skalad
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 300 g mandelmassa
  • 10-12 st medelstora plommon ca 600 g, ex Victoria, urkärnade, halverad
  • Servering

  • vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Hacka mandeln fint eller mixa i en matberedare.

3

Rör smör och socker smidigt med en elvisp. Rör ner ett ägg i taget och vänd ner den mixade mandeln. Tillsätt mandelmjöl och bakpulver, blanda.

4

Riv mandelmassa grovt och tillsätt i smeten.

5

Lägg plommon i botten av en smord pajform (24 centimeter i diameter). Klicka ut mandelsmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

6

När kakan kallnat något, pudra över florsocker och servera ljummen eller kall med vaniljglass eller vaniljsås.

7

Tips! Byt ut plommon mot björnbär eller andra syrliga bär.

Gör eget mandelmjöl genom att finmala eller mixa skållad skalad mandel riktigt fint.


Kommentar:
Tre gånger mandel, finhackad, mandelmjöl och mandelmassa, hittar vi i den här läckra plommonpajen. Servera med glass eller vaniljsås.

Recept