Piroger

Du behöver 50 g smör 4 dl mjölk 25 g jäst 1 tsk salt 2 st ägg Till pensling: ägg mjöl till utbakning Gör så...


35 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 st ägg

Till pensling:

ägg
mjöl till utbakning

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervärme). Vispa slätt – smör, mjölk, jäst, salt och ägg. Arbeta ner mjölet så att det blir en slät och lätthanterlig deg. Låt den jäsa cirka 30 minuter under bakduk. Ta upp degen, dela den i två delar och kavla ut båda delarna till plattor om cirka 35 x 45 cm. Ta med runt mått ut “plättar”, cirka 9 cm i diameter. Lägg på av valfri fyllning. Vik “plättarna” så att det blir halvmånar. Tryck till kanterna med gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper på plåt. Pensla med vispat ägg och toppa med något som passar till innehållet i pirogen. Grädda pirogerna i 175 graders ugnsvärme cirka 12 minuter.

2
Förslag på pirogfyllningar:

3
<li>1 bit banan i och vitlökspulver ovanpå pirogen.

4
<li>Marmeladklick i och toppad med pärlsocker.

5
<li>1 sockerbitsstor bit ost och chili- eller paprikapulver ovanpå.

6
<li>Lite kaviar och hackad vitlök inuti samt svartpeppar ovanpå pirogen.

7
<li>Gravad lax eller liknande plus cr?me fra”che, toppa med svartpeppar.

8
<li>Rökt renstek, finhackad gräslök och lite ost (exempelvis Cr?me Bonjour naturell), toppa med svartpeppar.

9
<li>Bredbar kräftost med chilismak och grovt salt ovanpå.


Kommentar:
Tips!
Den djupfrysta smördegen kan bli ett alternativ för den som önskar slippa “jäsa deg”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top