RECEPT FRÅN IK

Pasta vongole med vitt vin

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät färska vongole eller hjärtmusslor
  • 4 prt pasta linguine eller spaghetti
  • 2 st stora tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3-4 st schalottenlökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 1.5 krm chiliflakes
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 st citronklyftor
  • nymalen svartpeppar
  • 3-4 msk persilja strimlad

Gör så här

1

Lägg musslorna i en bunke med saltat kallt vatten (1 1/2 msk salt/liter vatten) i 1/2–1 timme, se tips. Skölj sedan musslorna noga i kallt rinnande vatten, knacka dem mot diskbänken och kolla att de stänger sig. Släng de musslor som inte stänger sig och de med trasigt skal.

2

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen, tajma så att den blir klar samtidigt med musslorna.

3

Dela tomaterna och pressa ur kärnorna. Hacka tomaterna.

4

Skala och finhacka vitlök och lök och fräs mjuka i oljan i en stor gryta utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt tomaterna, smula i buljongtärningen, smula över chiliflingorna och fräs ytterligare cirka 3 minuter. Tillsätt vinet och koka såsen cirka 3 minuter. 

5

Lägg musslorna i såsen och koka på hög värme under lock i cirka 3 minuter. Skaka kastrullen 1–2 gånger under tiden. 

6

Vänd försiktigt ner den nykokta pastan i musselgrytan. Pressa över citron. Peppra och toppa med persiljan.

7

Tips: Vongole har slätare skal och är ofta något större än hjärtmusslor.

Både vongole och hjärtmusslor lever i sand, därför är det bra att lägga dem i en bunke med saltat kallt vatten i 1/2–1 timme innan de ska tillagas, så att de töms på sand. 

Även frysta musslor funkar bra att använda. Får du inte tag på vongole eller hjärtmusslor, använd blåmusslor.


Kommentar:
Pastan blir lyxmat med färska musslor och vitt vin i såsen, chiliflakes ger en liten, välkommen hetta, och pressad citron ger fräschör.

Recept