Du behöver
- 1 st nät färska vongole eller hjärtmusslor
- 4 prt pasta linguine eller spaghetti
- 2 st stora tomater
- 2 st vitlöksklyftor
- 3-4 st schalottenlökar
- 3 msk olivolja
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1.5 krm chiliflakes
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 st citronklyftor
- nymalen svartpeppar
- 3-4 msk persilja strimlad
Gör så här
Lägg musslorna i en bunke med saltat kallt vatten (1 1/2 msk salt/liter vatten) i 1/2–1 timme, se tips. Skölj sedan musslorna noga i kallt rinnande vatten, knacka dem mot diskbänken och kolla att de stänger sig. Släng de musslor som inte stänger sig och de med trasigt skal.
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen, tajma så att den blir klar samtidigt med musslorna.
Dela tomaterna och pressa ur kärnorna. Hacka tomaterna.
Skala och finhacka vitlök och lök och fräs mjuka i oljan i en stor gryta utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt tomaterna, smula i buljongtärningen, smula över chiliflingorna och fräs ytterligare cirka 3 minuter. Tillsätt vinet och koka såsen cirka 3 minuter.
Lägg musslorna i såsen och koka på hög värme under lock i cirka 3 minuter. Skaka kastrullen 1–2 gånger under tiden.
Vänd försiktigt ner den nykokta pastan i musselgrytan. Pressa över citron. Peppra och toppa med persiljan.
Tips: Vongole har slätare skal och är ofta något större än hjärtmusslor.
Både vongole och hjärtmusslor lever i sand, därför är det bra att lägga dem i en bunke med saltat kallt vatten i 1/2–1 timme innan de ska tillagas, så att de töms på sand.
Även frysta musslor funkar bra att använda. Får du inte tag på vongole eller hjärtmusslor, använd blåmusslor.
Pastan blir lyxmat med färska musslor och vitt vin i såsen, chiliflakes ger en liten, välkommen hetta, och pressad citron ger fräschör.