Pasta med varmrökt lax

Du behöver salt 2 st purjolök smala smör och olja till stekning 400 g pasta t ex penne rigate 2 dl frysta gröna ärter 2...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • salt
  • 2 st purjolök smala
  • smör och olja till stekning
  • 400 g pasta t ex penne rigate
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 2 dl parmesanost finriven + extra till servering
  • salt, svartpeppar
  • 2 skiva ljust bröd dagsgammalt
  • 300 g varmrökt lax bruten i munsbitar
  • 1 msk kapris

Gör så här

1

Koka upp rikligt med välsaltat vatten till pastan i en stor kastrull. 

2

Snitta, ansa och skiva purjolöken och skölj den väl. Mjukstek purjolöken i smör i en stor stekpanna på låg värme, cirka 15 minuter, den ska bli helt mjuk, glansig och mjäll.

3

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, och låt ärterna koka med de sista minuterna.

4

Rör ihop grädde, äggulor och parmesanost och krydda med salt och peppar. 

5

Hacka brödet smått och stek smulorna gyllene i en stekpanna i smör eller olja, låt svalna på hushållspapper.

6

Spara någon deciliter av pastavattnet innan pastan hälls av. Blanda pastan i kastrullen med den stekta purjolöken och gräddblandningen, över svag värme, men låt det inte koka. Späd med pastavatten vid behov. Smaka av med salt och peppar.

7

Lägg upp pastan i tallrikar, toppa med lax, brödsmulor, kapris och parmesanost.


Kommentar:
Den här pastarätten är lite som en havets carbonara, låt purjolöken ta tid och bli riktigt mjukstekt för bästa resultat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top