Du behöver
- 300 g mafaldine (rynkade breda bandnudlar) eller annan pasta
- 200 g lax färskrökt
- 1 st rödlök stor finhackad
- 2 msk smör
- 3 dl vispgrädde
- 1.5 dl vit torr vermouth eller torrt vitt vin
- grönsaksfond (från flaska)
- citron skal från 1/4 borstad citron i nålfina strimlor
- 1 tsk citronsaft
- 1/2-1 st saffran kuvert
- 0.5 tsk salt
- 1.5 krm svartpeppar från kvarn
- 1/2-1 msk maizenaredning för ljusa såser
Gör så här
Sätt pasta på kokning. Skär laxen i breda strimlor och ställ kallt så länge. Fräs löken glansig och mjuk, men inte brynt, i smör. Rör i grädde, vin, fond, citronskal och -saft samt saffran och sjud sakta 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pasta på fyra tallrikar. Fördela såsen och laxstrimlorna rättvist över pastan. Garnera med rucolasallatsblad eller annat grönt.