Du behöver
Grön ärtpesto
200 g frysta ärtor tonade
1 st vitlöksklyfta finhackad
1 kruka färsk basilika grovhackade blad
0.5 dl olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
50 g mandel skållad och skalad
3 msk finriven parmesanost
salt och svartpeppar
4 prt spagetti
1 st gul lök
150 g bacon
2 msk olivolja
2 st äggulor
1 dl grädde
2 dl finriven parmesanost
0.5 dl kokvatten från pastan
200 g frysta ärtor
parmesanost till servering
Gör så här
Grön ärtpesto Häll ärtor, vitlök, basilika, olivolja och citronsaft i en mixer med kniven monterad. Grovhacka mandeln och tillsätt. Mixa till grov konsistens och rör ner parmesanosten. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka löken. Dela baconet på mitten och stek det krispigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs löken i olivolja tills den mjuknat och fått fin färg.
Vispa ihop äggulor med grädde och parmesanost. Krydda med lite salt och svartpeppar. Häll av pastan men tillsätt 1/2 dl av kokvattnet i äggblandningen. Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda i äggblandningen. Rör ner ärtorna, låt allt bli varmt och servera genast med bacon, ärtpesto och nyriven parmesanost.
Carbonaran får sällskap av söta ärtor som ger perfekt tuggmotstånd till den krämiga pastan.