Påskpavlova med choklad

Pavlova är en lätt och luftig marängtårta. Här en variant med choklad dekorerad med choklad- och marsipanägg.

Tillagningstid: 40 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 3 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1.5 msk kakaopulver

Chokladspån

1 st chokladkaka (ca 200 gram) mörk eller ljus

Fyllning

1.5-2 dl grädde
100 g vit choklad grovhackad
300 g färskost av Philadelphiatyp

Extra garnering

små choklad- eller marsipanägg
florsocker
ätbara ekologiska blommor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa. Vispa sedan i resten av sockret,
3 matskedar i taget. Sikta över kakao och blanda försiktigt.

2

Bred ut marängen till en rund botten, cirka 20 centimeter i diameter, på en papprad plåt.

3

Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 100 grader och grädda cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen kallna i ugnen.

4

Gör chokladspån av cirka hälften av chokladkakan med hjälp av en potatisskalare. Värm chokladen då och då med handflatan, så blir det lättare att göra fina spån. Lägg spånen på ett papprat fat och förvara i frysen till serveringen.

5

Koka upp 1 dl av grädden i en panna. Lägg i den vita chokladen, ta av från värmen och låt smälta under omrörning. Låt svalna cirka 3 minuter.

6

Rör färskosten mjuk i en bunke med elvisp. Rör i den smälta chokladen. Vispa i resten av grädden, lite i taget, till en fluffig kräm.

7

Till servering Toppa marängen med chokladkrämen. Garnera med chokladspån och ägg. Sikta över lite florsocker. Garnera med ätbara blommor.

8

Tips: Botten, kräm och spån kan förberedas, men montera tårtan strax före servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top