RECEPT FRÅN IK

Påskpavlova med choklad

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 3 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1.5 msk kakaopulver
  • Chokladspån

  • 1 st chokladkaka (ca 200 gram) mörk eller ljus
  • Fyllning

  • 1.5-2 dl grädde
  • 100 g vit choklad grovhackad
  • 300 g färskost av Philadelphiatyp
  • Extra garnering

  • små choklad- eller marsipanägg
  • florsocker
  • ätbara ekologiska blommor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa. Vispa sedan i resten av sockret,
3 matskedar i taget. Sikta över kakao och blanda försiktigt.

2

Bred ut marängen till en rund botten, cirka 20 centimeter i diameter, på en papprad plåt.

3

Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 100 grader och grädda cirka 60 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen kallna i ugnen.

4

Gör chokladspån av cirka hälften av chokladkakan med hjälp av en potatisskalare. Värm chokladen då och då med handflatan, så blir det lättare att göra fina spån. Lägg spånen på ett papprat fat och förvara i frysen till serveringen.

5

Koka upp 1 dl av grädden i en panna. Lägg i den vita chokladen, ta av från värmen och låt smälta under omrörning. Låt svalna cirka 3 minuter.

6

Rör färskosten mjuk i en bunke med elvisp. Rör i den smälta chokladen. Vispa i resten av grädden, lite i taget, till en fluffig kräm.

7

Till servering Toppa marängen med chokladkrämen. Garnera med chokladspån och ägg. Sikta över lite florsocker. Garnera med ätbara blommor.

8

Tips: Botten, kräm och spån kan förberedas, men montera tårtan strax före servering. 


Kommentar:
Pavlova är en lätt och luftig marängtårta. Här en variant med choklad dekorerad med choklad- och marsipanägg.

Recept