Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 50 g margarin eller smör
- 1 dl kesella lätt
- 2 krm salt
- 2 st morötter
- 1 bitar kålrot ca 300 g
- 1 st palsternacka
- 2.5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
- 0.5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar mald
- 400 g kassler
- 2 dl riven ost
Gör så här
1
Hacka samman mjölet, matfettet, skuret i mindre bitar, kesella och salt, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 15 minuter.
2
Skala och skär morötter, kålrot och palsternacka i mindre bitar. Koka rotfrukterna mjuka i buljongen i en gryta.
3
Häll av buljongen, men spara den. Mosa rotfrukterna med en potatisstöt eller elvisp och späd med buljongen till ett fast mos. Smaka av med salt och peppar.
4
Skär kasslern i tunna strimlor. Bred ut moset i pajskalet och strö över kasslerstrimlor och ost.
5
Grädda pajen ytterligare 10-15 minuter tills osten smält och fått färg.
6
Servera pajen med en blandad sallad.