Du behöver
- 250 g steklök (ca 20 stycken)
- 2 st morötter stora
- 4 st palsternackor mindre
- 2 kg oxsvans skuren
- vetemjöl
- 1 msk smör
- 2 msk rapsolja
- 100 g sidfläsk rökt i bit
- 0.5 st vitlök
- 1 dl tomatpuré
- 2 st lagerblad
- 4 st timjan gärna backtimjan
- 1 st rödvin (750 ml)
- 3 dl vatten
- salt och peppar
Garnering
hackad persilja
Gör så här
1
Skala lökarna, det går enklast med en liten vass skalkniv. Skala och halvera morötterna. Skala palsternackorna.
2
Vänd köttet lätt i mjöl. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Lägg över i en rymlig gryta. Fräs steklök, morötter och palsternacka i 2–3 minuter i samma panna med fettet från köttet kvar. Lägg över allt i samma gryta som köttet, häll på stekfettet. Tillsätt fläsket (i hel bit), vitlökshalvan, tomatpuré, kryddor och vin i grytan. Låt allt koka upp och skumma väl. Tillsätt vattnet och sänk värmen till det lägsta, salta och peppra försiktigt.
3
Sjud grytan på mycket svag värme i cirka 1 timme. Ta upp morötter och palsternacka med till exempel en hålslev. Fortsätt att sjuda kött och lök i ytterligare cirka två timmar, då köttet lossnar lätt från benen. Vitlöken kan fiskas upp och kastas eller så pressas köttet ur skalen och blandas i grytan.
4
Lägg tillbaka grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Önskas tjockare sås, red av med lite vetemjöl utrört i vatten. Strö över persilja före servering.
5
Bjud persiljerotspuré och syltad svamp till.
30 minuters tillredning+ 3 timmar kokning