RECEPT FRÅN IK

Oxfilé med rödvinssky

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 skiva oxfilé r (à 150 g) cirka 4 cm tjocka
  • flingsalt
  • svartpeppar nymald
  • Potatisgratäng

  • 500 g potatis av fast sort
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g parmesanost finriven
  • 1 msk timjan finhackad
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • Rödvinssky

  • 1 st schalottenlökar
  • 2 msk smör + 50 g
  • 1 msk flytande honung
  • 4 dl rött vin fruktigt
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • Paprikakryddad svamp

  • 300 g skogschampinjoner
  • 50 g panchetta eller bacon
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 nypa chiliflakes
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk torr sherry
  • 2 msk persilja finhackad
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

1

Putsa köttet fritt från senor. Krydda runt om med flingsalt och svartpeppar. Låt köttet stå framme och rumstempereras.

2

Potatisgratäng Skiva potatisen i tunna fina skivor. Skala och skiva även löken riktigt tunt. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan och hälften av parmesanosten. Krydda med lite salt och peppar. Sjud blandningen i 5 minuter.

3

Smörj fyra portionsformar med smör. Sätt ugnen på 220 grader. Fördela potatisblandningen i formarna och toppa med resten av osten. Baka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills potatisgratängerna fått fin färg och potatisen är genomkokt.

4

Rödvinssky Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. Låt löken svettas utan att den tar färg i cirka 3 minuter. Tillsätt honung och bryn löken i 2 minuter.  Häll i vinet och låt det få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Tillsätt kalvfond, balsamico och lite salt och peppar. Låt såsen sjuda i 5 minuter tills hälften av vinet kokat bort. Tillsätt 50 gram smör skuret i mindre bitar och vispa samman såsen. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

5

Paprikakryddad svamp Rengör svampen och skiva den. Skär panchettan i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs panchettan tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och svamp och stek tills all vätska dunstat bort. Krydda med paprikapulver och chili, blanda om och stek i några minuter. Tillsätt citronsaft och sherry, låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt finhackad persilja, blanda och krydda med lite salt och peppar.

6

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna, på hög värme. Stek oxfiléerna på bägge sidor tills de fått fin färg, cirka 3 minuter per sida. Stek även sidorna. Lägg upp köttet på ett fat att vila i 5 minuter (Vill du använda stektermometer gäller 55 grader för rare, 58–60 grader för medium rare och 60–65 grader för medium).

7

Servera köttet med alla goda tillbehör och gärna även en sallad med god vinägrett.


Kommentar:
Klassisk oxfilé får gott sällskap av svamp med panchetta och paprikapulver. Serveras med krämiga portionspotatisgratänger och en lättlagad rödvinssås.

Recept // Fler oxfilérecept