Oxfilé med rödvinssky

Klassisk oxfilé får gott sällskap av svamp med panchetta och paprikapulver. Serveras med krämiga portionspotatisgratänger och en lättlagad rödvinssås.

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 skiva oxfilé r (à 150 g) cirka 4 cm tjocka
  • flingsalt
  • svartpeppar nymald

Potatisgratäng

500 g potatis av fast sort
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
50 g parmesanost finriven
1 msk timjan finhackad
salt och peppar
2 msk smör

Rödvinssky

1 st schalottenlökar
2 msk smör + 50 g
1 msk flytande honung
4 dl rött vin fruktigt
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Paprikakryddad svamp

300 g skogschampinjoner
50 g panchetta eller bacon
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 nypa chiliflakes
2 msk citronsaft
2 msk torr sherry
2 msk persilja finhackad
flingsalt
svartpeppar

Gör så här

1

Putsa köttet fritt från senor. Krydda runt om med flingsalt och svartpeppar. Låt köttet stå framme och rumstempereras.

2

Potatisgratäng Skiva potatisen i tunna fina skivor. Skala och skiva även löken riktigt tunt. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt potatis, lök, vitlök, timjan och hälften av parmesanosten. Krydda med lite salt och peppar. Sjud blandningen i 5 minuter.

3

Smörj fyra portionsformar med smör. Sätt ugnen på 220 grader. Fördela potatisblandningen i formarna och toppa med resten av osten. Baka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills potatisgratängerna fått fin färg och potatisen är genomkokt.

4

Rödvinssky Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. Låt löken svettas utan att den tar färg i cirka 3 minuter. Tillsätt honung och bryn löken i 2 minuter.  Häll i vinet och låt det få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Tillsätt kalvfond, balsamico och lite salt och peppar. Låt såsen sjuda i 5 minuter tills hälften av vinet kokat bort. Tillsätt 50 gram smör skuret i mindre bitar och vispa samman såsen. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

5

Paprikakryddad svamp Rengör svampen och skiva den. Skär panchettan i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs panchettan tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och svamp och stek tills all vätska dunstat bort. Krydda med paprikapulver och chili, blanda om och stek i några minuter. Tillsätt citronsaft och sherry, låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt finhackad persilja, blanda och krydda med lite salt och peppar.

6

Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna, på hög värme. Stek oxfiléerna på bägge sidor tills de fått fin färg, cirka 3 minuter per sida. Stek även sidorna. Lägg upp köttet på ett fat att vila i 5 minuter (Vill du använda stektermometer gäller 55 grader för rare, 58–60 grader för medium rare och 60–65 grader för medium).

7

Servera köttet med alla goda tillbehör och gärna även en sallad med god vinägrett.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top