Ostkex med rosmarin

Du behöver 100 g smör rumsvarmt 100 g riven parmesanost 2.5 dl vetemjöl (150 g) 2 krm salt 3 msk vatten iskallt 2 tsk färsk...

Tillagningstid: 30 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 100 g riven parmesanost
  • 2.5 dl vetemjöl (150 g)
  • 2 krm salt
  • 3 msk vatten iskallt
  • 2 tsk färsk rosmarin finhackad

Till garnering

1 dl sesamfrön

Gör så här

1

Blanda snabbt ihop alla ingredienser i en matberedare med kniven monterad. Det går också bra att nypa ihop degen med fingrarna, se bara till att inte arbeta den för mycket, då riskerar kakorna att bli sega istället för frasiga.

2

Rulla degen till två rullar (cirka 3 centimeter i diameter) och plasta in. Låt vila i kylen cirka 1 timme. 

3

Värm under tiden ugnen till 200 grader. Skär degen i 1/2–1 centimeter tjocka skivor och lägg på papprad plåt. Strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på plåten.

4

Tips  Kexen kan lätt varieras. Byt ut örter, lägg till kryddor eller byt osten mot annan finriven hårdost.


Kommentar:
Slå in dina ostkex i en fin påse och ge bort tillsammans med en flaska vin eller hemlagad saft.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top