Örtfylld kyckling med svamp

Du behöver 1 stor färsk kyckling eller 4 portionskycklingar 1 knippa persilja 2 vitlöksklyftor ca 1/2 dl smulad färsk timjan ca 1 dl repadefärska citronmelissblad...


4 portioner

Du behöver

  • 1 stor färsk kyckling eller 4 portionskycklingar
  • 1 knippa persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 1/2 dl smulad färsk timjan
  • ca 1 dl repadefärska citronmelissblad
  • salt och peppar
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • Sås:
  • 200 g färska champinjoner
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • ca 1/2 dl sherryvinäger
  • ca 4 dl kycklingbuljong (se receptet)
  • 25 g kallt smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • Kycklingfond:
  • 1 kycklingskrov
  • 1 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 bit purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 liten bit rotselleri
  • ca 1 dl blandade hackade färska örtkryddor, t.ex. timjan och rosmarin, 1-2 lagerblad

Gör så här

1
Kycklingfond:

2
Bryn skrovet runt om i smör och lägg sedan i de putsade grönsakerna i bitar och kryddorna. Häll på vatten så det täcker och låt buljongen koka ca 3 timmar. Sila den och frys in i lådan för iskuber. Använd denna starka buljong (fond) som smaksättning i såser och späd med vatten.

3
Kycklingen:

4
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva vitlöksklyftan, hacka persiljan och de andra örtkryddorna och blanda med lite smör. Fyll kycklingen (eller kycklingarna) med denna blandning och fäst eller sy ihop den så att fyllningen hålls på plats. Salta och peppra kycklingen, lägg i en långpanna och stek i ugnens nedre del, 25 minuter för små portionskycklingar eller ca 50 minuter för en stor kyckling.

5
Såsen:

6
Putsa och hacka champinjonerna

7
(eller annan svamp) och skala och hacka schalottenlöken. Fräs lök och drygt hälften av de hackade champinjonerna i smör några minuter, häll på vinägern och koka in på hög värme några minuter. Häll på buljongen och småkoka 5 minuter. Vispa i kallt smör och smaksätt med salt och peppar. Lägg till sist i några hela svampar att sjuda i såsen och använd dem till garnering.


Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept från restaurang Farbror Elofs skafferi i skånska Billeberga!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top